
BPSC
Branża mięsna to bardzo wymagający sektor przemysłu. Producenci każdego dnia mierzą się z szeregiem wyzwań – od rygorystycznych przepisów sanitarnych po presję terminów dostaw i konieczność zarządzania produktem o krótkim terminie przydatności. Odpowiedzią na te wyzwania jest nie tylko doskonała organizacja, ale przede wszystkim nowoczesne narzędzia cyfrowe, w tym zintegrowany duet: system ERP w chmurze i platforma Prodaso.
Codzienność producentów to nieustanny wyścig z czasem, dyktowany krótkim terminem przydatności produktów, który wymaga błyskawicznego przetwarzania i dystrybucji. Dodatkowo przedsiębiorstwa produkcyjne muszą sprostać rygorystycznym przepisom. Ich fundamentem jest pełna identyfikowalność produktu. To oznacza, że każdy kawałek mięsa musi być śledzony od „farmy do widelca”. Do tego dochodzą wahania popytu i konieczność zarządzania odpadami – zarówno z przyczyn biznesowych, jak i ekologicznych. W takim środowisku liczy się elastyczność i precyzja, a sukces zależy od sprawnego zarządzania wszystkimi procesami.
System ERP (Enterprise Resource Planning), a w szczególności ten dostępny w modelu chmurowym, stanowi kręgosłup zarządzania w firmie z branży mięsnej. Pozwala on na zintegrowanie wszystkich procesów biznesowych – od zamówień i zakupów, przez produkcję, magazyn, po sprzedaż i finanse.
Zobaczmy na przykładzie systemu dla produkcji BPSC ERP, jak tego typu narzędzie pomaga organizować i optymalizować funkcjonowanie przedsiębiorstwa w branży mięsnej. BPSC ERP zapewnia:
Czasem sam ERP w chmurze to jednak za mało, by w pełni kontrolować proces produkcji. Jak to możliwe? Wiele firm wciąż boryka się z tym, że dostaje rozproszone informacje z hali produkcyjnej, ponieważ maszyny od różnych producentów mają odmienne interfejsy i języki.
Te problemy rozwiązuje platforma Prodaso. Jest to system, który uzupełnia ERP o wszystkie istotne dane pochodzące bezpośrednio z hali produkcyjnej, pozyskiwane za pomocą inteligentnych modułów IoT. Prodaso integruje się z modułem MRP, odpowiedzialnym za planowanie zapotrzebowania materiałowego. Dzięki temu informacje o produkcji, zużyciu surowców i postępach w realizacji zleceń trafiają automatycznie do systemu ERP, co umożliwia precyzyjne planowanie produkcji i zarządzanie materiałami. Prodaso zbiera dane z każdej maszyny w hali produkcyjnej, niezależnie od jej wieku i producenta. Nawet starsze, analogowe urządzenia mogą zostać zdigitalizowane i włączone do cyfrowego ekosystemu firmy. Dwukierunkowa komunikacja z ERP zapewnia pełną aktualność danych, natychmiastową aktualizację planów produkcyjnych oraz błyskawiczną reakcję na nieprzewidziane zdarzenia.
BPSC ERP w chmurze i sztuczna inteligencja w produkcji, czyli platforma Prodaso, tworzą unikalny cyfrowy ekosystem, który przenosi proces produkcji mięsnej na wyższy poziom. Podnosi efektywność działań, zapewnia najwyższą jakość produktów i pomaga utrzymać przewagę nad konkurencją. Warto po niego sięgnąć.
BPSC
